Zo, vandaag eindelijk stemmen. En dan is het klaar. Tijd voor de nabeschouwing.
De verrassing van deze verkiezingen? Naar mijn mening was dat RTL4. RTL4 zette twee verkiezingsdebatten neer en presenteerde ook nog eens dagelijks een alleraardigst verdiepend programma. Vergelijkbaar met Pauw & Witteman, of Knevel & van den Brink, alleen dan zonder dat de belastingbetaler er verplicht aan mee moet betalen. Je zou je bijna afvragen waarom, als RTL4 het ook prima blijkt te kunnen, we überhaupt nog de markt durven te verpesten met de gesubsidieerde zogenaamd ‘onafhankelijke’ kwaliteitsjournalistiek van de Publieke Omroep.
Zonder de Publieke Omroep zou de Nederlandse televisie wegglijden in Amerikaanse toestandem, wordt beweerd. Wij willen geen Fox news of CNN-achtige taferelen, roept men dan. Je weet wel, dat zijn van die zenders die elkaars verkiezingsprogramma’s incorrect doorrekenen om de kijker expres een verkeerd beeld voor te schotelen. Van die programma’s die ongegeneerd stemadviezen geven. Of de ene na de andere beleidsmaatregel van Obama ofwel met Hitler’s ofwel met Stalin’s politiek vergelijken. Dat is zulke smerige riooljournalistiek. Regelrechte volksverlakkerij.
Gelukkig gebeurt dat hier niet. Kijk, als een fopeconoom van Netwerk die hysterisch schokschouderende bijstandsvrouw een verkeerde berekening van het VVD-programma blijkt te hebben voorgeschoteld, is dat natuurlijk heel wat anders. En als de KRO een stemadvies geeft, of als BNN één partij al zijn zendtijd schenkt, of als DWDD alleen maar PvdA’ers aan het woord laat, of als Zembla Wilders met Karadzic en andere genocide-plegers vergelijkt, betekent dat heus niet dat men daarmee de kiezer een bepaalde richting op probeert te duwen. Onzin! Dat zou een belediging voor de democratie zijn. Amerikaanse toestanden! Alleen dan wél op kosten van de belastingbetaler.
Conclusie na deze verkiezingstijd: voor televisie zonder ongelukjes zapt u naar RTL4. Zij bleven namelijk wél van onbesproken gedrag. Hoogstens koopt u dan op weg naar het stembureau een extra Magnum, of hunkert u ineens naar zo’n Oranjebeesie, maar in het stemhokje laten ze u met rust. Daar mag u het helemaal zelf weten.
woensdag 9 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hallo Rosanne,
BeantwoordenVerwijderenVandaag las ik je stukje in de krant. Ik lees altijd met plezier je stukje, als oud-JdW-er. Vandaag was ik het echter niet helemaal met je eens. Je redeneringen kloppen namelijk niet helemaal. Uit je argumentatie zou ik namelijk een hele andere conclusie trekken.
Omdat elke omroep bij de Publieke Omroep een 'kleur' geeft aan de verslaggeving, is de Publieke Omroep in zijn geheel juist objectief. Dat heet pluriformiteit. Hierdoor wordt alles van alle kanten bekeken en is het aan de kijker om een kant te kiezen.
De Publieke Omroep leent zich er daarom voor om te zorgen dat alle 'kleuren' vertegenwoordigd worden in de media. Vandaar dat er ook zoveel verschillende omroepen zijn.
Er zou pas sprake zijn van 'Amerikaanse toestanden', zoals je die beschrijft in je stuk, als de 'kleur' van de verslaggeving wordt gebaseerd op commerciele voorkeur en niet op politieke voorkeur van de omroep.
Ik moet wel zeggen dat RTL 4 deze verkiezingen heel goede journaille heeft vertoond. RTL 4 ziet in dat het commercieel het beste is, als de verslaggeving zo objectief mogelijk is.
Met vriendelijke groet,
Jari Smits
Wanneer een publieke omroep haar eigen kleur geeft aan de verslaggeving, is er m.i. geen sprake meer van objectiviteit.
BeantwoordenVerwijderenZelfs niet wanneer alle politieke kleuren evenredig vertegenwoordigd worden - waar ik in dit geval nogal aan twijfel!
Het is aan de politici, en niet aan de omroepen, om ons over te halen onze stem op een bepaalde partij uit te brengen.
@ Jari Smits:
BeantwoordenVerwijderenZelfs de publieke omroep zelf omschrijft haar actualiteitenaanbod als 3x de Volkskrant, dus van enige pluriformiteit is op dat vlak slechts op papier sprake. Dat vind ik persoonlijk een belabberde score voor een systeem wat prat gaat op haar vermeende pluriformiteit. Helemaal als je je vervolgens bedenkt dat dit systeem jaarlijks rond de 700 miljoen belastinggeld kost.
De politieke kleur is helemaal niet evenredig vertegenwoordigd op de publieke zenders. Dus je redenering gaat niet op Jari. Het is de Vara of EO Waar we naar kijken. Ik zit ook niet te wachten op CNN of FOX toestanden. Ongekleurde TV, Radio of een Krant bestaat volgens mij niet.
BeantwoordenVerwijderenLeuk de discussie hier over het feit dat de publieke omroep niet opjectief zou zijn, maar laten we niet veregeten dat er bij de RTL wel opvallend veel VVD reclames tussen uitzendingen over politiek (debatten etc.)waren dus in mijn ogen is de RTL ook zeker niet opjectief.
BeantwoordenVerwijderen