woensdag 3 februari 2010

perverse solidariteit? (nrc.next 03.02.2010)

De studiebeurs: links of rechts, groen of christelijk, niemand weet meer of ze voor of tegen moeten zijn. Want maakt die studiebeurs de universiteit nou juist toegankelijk voor de armen, of subsidieer je er gewoon de rijken mee?

Bos vindt dat laatste. In 2006 deed hij de historische uitspraak: “het is perverse solidariteit dat de slager meebetaalt aan de opleiding van de notaris”.

Het is makkelijk schieten op die zin. Sinds wanneer is het meebetalen van de slager perverse solidariteit? Nederlandse slagers behoren niet bepaald tot de laagste inkomensklassen van Nederland. En trouwens, aan wie verdient die slager zijn geld eigenlijk? Laagverdieners gaan gewoon naar de Digros voor de kiloknallers.
Rond de studiebeurs hangt de sfeer van jaloezie, van ‘gratis geld voor de rijken’. Groen Links kamerlid Dibi speelde daar graag op in. In november stelde hij voor dat iedereen die na zijn studie een bovenmodaal inkomen heeft, zijn leven lang 1% meer belasting moeten inleveren om hun studie terug te betalen.

Meneer Dibi lijdt daarmee overduidelijk aan een ernstig gebrek van realiteitszin. Gelooft hij nu echt dat de armere Nederlander zich blauw betaalt aan belasting voor de studies van de rijkere Nederlander? Tijdens de laatste Algemene Financiƫle Beschouwingen in de Eerste Kamer rekende Staatssecretaris de Jager van financiƫn het voor ons uit: de 10% Nederlanders die het minst verdienen brengen 0% op van de totale inkomstenbelasting. De volgende 10% betalen ook 0% mee. Het zelfde geldt voor de derde groep. De vierde en de vijfde groep dragen allebei 1% bij aan de inkomstenbelasting. De top tien procent brengt 72 procent op. De rest wordt opgehoest door de andere bovenmodalers.

Ergo: De laagverdiener draagt niets bij. Zijn AOW, zijn WAO, zijn kinderbijslag, bijna alles wat hij krijgt wordt betaald door de rijken. De bovenmodaal verdienende Nederlander betaalt dus allang voor zijn eigen studie. En dat niet alleen, hij betaalt ook voor al het andere onderwijs van alle Nederlanders.

En nu zou hij nog 1% extra moeten bijdragen? Over perverse solidariteit gesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten