woensdag 7 april 2010

Armoede (7.4.2010)

Ik moet me niet bemoeien met zaken waar ik niks van weet. Dat werd me haarfijn uitgelegd in reacties op stukjes die ik schreef over de AOW. En ze hebben gelijk: mijn achternaam is Hertzberger en ik ben hoogopgeleid. Ik weet niet veel van armoede.

Daarom begrijp ik ook niet dat de schoonmakers nu al zes weken staken omdat ze meer moeten verdienen. De FNV eist 130% van het minimumloon, want dat vinden ze een salaris waar je net van kan rondkomen. De looneis verbaasde me. Het is 170 euro meer dan ik verdien met promotieonderzoek. En daarvan had ik een riant leven. Maar laat ik me er niet mee bemoeien. Ik mag dan weinig verdienen, dat betekent nog niet dat ik wat van armoede weet.

Schoonmakers worden ‘uitgeknepen als een sinaasappel’. Althans, dat vertellen sommige in de FNV folders. Waar CNV niet aan de staking wilde meedoen omdat ze de looneis té ver vonden gaan, twijfelde FNV geen moment. Die vakbond is altijd solidair met de stakende arbeider, zeker als het om laagopgeleid, slecht Nederlands sprekende mensen gaat. ‘Een zwakke groep’, zoals ze de schoonmakers consequent noemen, levert nog steeds de meeste publiciteit en leden op.

Of de schoonmakers geholpen zijn met die steun, is maar de vraag. Als schoonmaakwerk steeds duurder wordt omdat het personeel 1700 euro per maand wenst te verdienen, dan vinden bedrijven vanzelf andere oplossingen. De NS huurt straks andere uitzendkrachten in om die trein te schrobben. Bedrijven vragen de werknemers zelf om even een nieuwe vuilniszak op te hangen. Iedereen kan schoonmaken en velen gaan akkoord met het minimumloon. Dat biedt tenslotte een zeer acceptabele levensstandaard en is in alle opzichten een passende vergoeding voor simpel werk waar je geen opleiding voor nodig hebt.

Het is eerder gebeurd: duizenden postbodes die loonsverhoging op loonsverhoging eisten, worden nu ontslagen omdat ze zichzelf te duur hadden gemaakt. Hetzelfde dreigt hier. De schoonmakers eisen teveel, en dat onder het goedkeurende toezicht van de FNV. En nou weet ik niet veel over uitbuiting, over hoe organisaties ‘zwakke groepen’ hun eigen graf kunnen laten graven. Maar dit lijkt er verdomd veel op.

8 opmerkingen:

  1. Beste Rosanne,
    Nou ik ben het maar ten dele met je eens hoor.
    Het heeft er niets mee te maken of je hoogopgeleid bent. € 1.700,-- bruto is geen vetpot als je een gezin hebt. Er dreigen allerlij verhogingen aan te komen ook voor de laagst betaalden. Nee, ik ben geen socialist of nog erger en zeker geen vriend van de FNV. Maar als ik goed om me heen kijk, zie ik wel degelijk dat mensen, gelukkig niet alle, het moelijk hebben als ze het minimum loon hebben.
    Hoogopgeleiden, vaak geheel of gedeeltelijk op kosten van de belastingbetaler, hebben de rest van hun leven veel betere vooruitzichten dan de niet hoogopgeleiden, waar ze in de meeste gevallen niet zelf voor hebben kunnen kiezen.
    Maar je hebt gelijk dat de eisen er niet toe moeten leiden dat ze straks massaal zonder werk zitten.
    :) Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Ruud,
    Helemaal met je eens: 1700 euro is geen vetpot als je een gezin hebt. 1700 euro is ook geen vetpot als je iedere dag in de kroeg wilt zitten of iedere dag kaviaar op tafel wilt zetten, 1700 euro is uberhaupt geen vetpot. Tering naar de nering zetten luidt dan ook het oude adagium, dat helaas ernstig uit de mode is geraakt.
    Hebben arme mensen dan geen recht op kinderen? Nee, niemand heeft 'recht' op kinderen en de beloning van werk heeft niets te maken met je status als alleenstaande of als vader of moeder van 12 kleine kinderen. Het is beloning naar werk, niet naar uitgavenpatroon.
    Grr Wijnand

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wilde eigenlijk een goed beargumenteerde reactie plaatsen, maar ik vind dit toch zonde van mijn tijd, aangezien mw. Hertzberger niet eens de moeite heeft genomen juiste informatie te vergaren alvorens haar mening te ventileren. Misschien kunt u, wanneer u met de bakfiets.nl fiets naar het parkje bent gereden en daar in het zonnetje een glaasje prosecco besteld heeft, uw Macbook pakken en het minimumloon opzoeken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ja, sorry 130% van het minimumloon is niet 1700 euro, het is 1820 euro....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leeftijd en minimumloon 2010

    23 jaar en ouder 100% 1.407,60 per maand 324,85 per week 64,97 per dag.
    130 % van 1.407,60 = 1663,53 BRUTO
    Een huur van 500
    Tel uit je winst

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou, dan zal mijn rekenmachine wel kapot zijn. Bij mij is 130% van 1407 euro nog steeds 1829.88...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee mijn rekenmachine was kapot, sorry. Te veel drank zeker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Rosanne, je haalt bruto en netto door elkaar, eerste jaars AIO verdient volgens de vsnu cao 2042 bruto/maand => 2042/1407=145.1% vh minimumloon (tweede jaar 2379/1407=169%, 3e=177%,4e=186%).

    BeantwoordenVerwijderen